Labels

art (27) budget (12) Cultuur (8) gedichten (43) hutspot (9) katten (53) muziek (46) Paleo (17) recepten (263) restaurant (42) Salade (26) studentenhap (17)

dinsdag 2 februari 2010

Groundhog Day

Ik heb het gehad met de winterse kou. Ik verlang naar de lente, de tijd van ontluikende knoppen tot geurende bloesem, vogelkuikens die uit hun ei breken en lammetjes met hun uitgelaten bokkensprongen. Het kan niet snel genoeg 'rokjesdag' zijn met het jaarlijks terugkerende gevoel van vrijheid.

Groundhog day, lees ik op de kalender. Behalve dat ik me herinner dat L. klaagde dat er een groundhog in de tuin zat, wat B stellig ontkende, heb ik me nooit in het beest en de traditie verdiept, en waarom zou ik.

Sinds 1841 vieren Amerikanen Groundhog Day. Als de groundhog op 2 februari ontwaakt uit zijn winterslaap, uit zijn hol kruipt en bij helder weer zijn schaduw ziet vlucht hij terug het hol in en houdt de winter nog zes weken aan.

De Christelijke feestdag Maria Lichtmess ligt ten grondslag aan Groundhog Day. Met een boerengezegde van vijf eeuwen voor C, het moment dat Kelten magische krachten toeschreven aan dieren: "Ist's an Lichtmess hell und rein, wird's ein langer Winter sein", brachten Duitse emigranten de wijsheid tesamen met een Egel naar Amerika. Omdat de aan de egel toegeschreven magie niet werd vastgesteld werd die gave toegedicht aan de plaatselijk voorkomende groundhog.

Het slechte nieuws vandaag is dat de groundhog zijn schaduw heeft gezien.5 opmerkingen:

jaartal zei

moooooi verhaal

Dominique zei

Ik denk gewoon dat we met z'n allen die groundhogs moeten uitroeien, ik heb het echt HELEMAAL gehad met alles wat op winter, kou, sneeuw en ander gebrek aan temperatuur lijkt. Ik wil dat het 20+ graden is, en wel nu!! ( best fijn zo'n glaasje port, word je helemaal niet opstandig van)

Christel zei

Hmm.. ik ben niet zo voor massavernietiging. En die groundhog... hmmm..

Misschien moet ik je verklappen dat statistieken hebben uitgewezen dat Groundhog Day tot nu toe maar met een percentage van 39% is uitgekomen.

MyriamC zei

Oeps ... lichtmis. Volgens de traditie behoren we dan pannenkoeken te eten. Helemaal vergeten! :o

Christel zei

Oh... dat wist ik niet, weer wat geleerd.
Als ik het goed heb heeft Yvon wel pannenkoeken gegeten gisteren.