Labels

art (27) budget (12) Cultuur (8) gedichten (43) hutspot (9) katten (53) muziek (46) Paleo (17) recepten (263) restaurant (42) Salade (26) studentenhap (17)

dinsdag 30 maart 2010

Oerknal


Iets dat mij bijzonder intrigeert is de LHC, beter bekend als de deeltjesversneller onder de grens van Zwitserland en Frankrijk. In deze deeltjesversneller, die de grootste ter wereld is, wordt natuurkundig onderzoek gedaan aan elementaire deeltjes.

Vandaag gaat een omstreden experiment van start, namelijk die van het nabootsen van de oerknal. Atoomdeeltjes worden op volle snelheid met elkaar in botsing gebracht. Bundels met protonen, de bouwstenen van atomen, worden versneld tot 7 tera-elektronenvolt.
Niet eerder is zo'n hoge energie opgewekt. De deeltjesversneller kan zijn eigen record van twee weken eerder, toen twee protonbundels tot elk 3,5 tera-elektronenvolt (TeV) door de 27 km lange tunnel werden versneld, verbreken.

Door het onderzoek komen fragmenten vrij die inzicht geven in de kleinste bouwstenen van materie. Zo willen wetenschappers een beter beeld krijgen van de samenstelling van het heelal in de eerste momenten na zijn ontstaan door de oerknal, meer dan 13 miljard jaar geleden.

Bij ingebruikname van de LHC werd gespeculeerd over de mogelijkheid dat de botsingen een zwart gat zou kunnen creëren die de ondergang van de aarde zou kunnen betekenen. Fysici weerspreken dit en beweren dat dergelijke botsingen in het helaal continu voorkomen.

Bekijk de Webcast voor een kijkje achter de schermen.
8 opmerkingen:

Marian zei

Wat leuk dat dit jouw interesse heeft, ik snap er helemaal de ballen van, heb me er ook nog nooit in verdiept. Ik denk dat mijn hersens zulke dingen niet kunnen bevatten...;-)

Jaartal zei

BOEM. maar dan anders?!

Christel zei

@ Marian
Hier de hele dag drie schermen open om alles te volgen.

@ Jaartal
Boem, met vooral heel veel snelheid.

Frank B zei

Leuk stukje, heb je "de" movie gezien?

Christel zei

Frank. Geen idee zelfs over welke movie je het hebt.

Frank B zei

Angels & Demons naar het boek van Dan Brown, als film uitgebracht in 2009. In dit verhaal wordt antimaterie gestolen uit de LHC.

Christel zei

Nee, niet gezien. Maar dat was al duidelijk.

Frank B zei

Hij was wel leuk, alhoewel niet zo goed als de Da Vinci Code.