Labels

art (27) budget (12) Cultuur (8) gedichten (43) hutspot (7) katten (53) muziek (46) Paleo (17) recepten (260) restaurant (42) Salade (26) studentenhap (17)

maandag 3 mei 2010

Kabeljauw met asperges, champignons, spek en tomaat

Dat mijn moeder een hekel heeft aan koken is een understatement. Nog steeds krijg ik rillingen bij de gedachte aan de grauwe zompige massa van een niet te definiëren soort kool in een maizenapapje geserveerd met kleffe aardappelen en een slap speklapje.

Mijn voorwaarde om langer dan een dag te verblijven is dat ik kook. En dat vindt ze natuurlijk helemaal niet erg. Grappig genoeg blijft ze wel gedurende de maaltijdbereiding om me heen dralen om al mijn bewegingen nauwkeurig gade te slaan.


  • scheutje olie
  • 2 teentje knoflook, geperst
  • 1 tl citroensap
  • 2 kabeljauwfilets
  • 200 gram asperges
  • 1½ ons ontbijtspek, in blokjes
  • champignons
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 tomaten, in partjes
  • 10 cl appelsap
  • zout en peper
  • 125 ml crème fraîche
  • 3 el mayonaise
  • 2 tl mosterd
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 2 eieren, hardgekookt


Verwarm de oven voor op 200ºC.
Besprenkel de vis met citroensap. Bestrijk een ovenschaal met olie, strooi er de knoflook in en leg daarop de visfilets.

Verdeel de asperges om de vis en zet de schaal 15 minuten in de oven.
Bak het spek krokant. Bak de ui in het spekvet en voeg de champignons en tomaat toe.

Voeg als laatste de appelsap toe en sudder 10 minuten.
Schenk het mengsel over de visfilets en laat de vis in 10-15 minuten in de oven garen.

Pel voor de saus de eieren, hak ze fijn en meng met de sjalotjes, knoflook, ei, mayonaise, crème fraîche en mosterd.

4 opmerkingen:

Robert Jan zei

Jammer dat de huiselijke anekdote plots tot een abrupt einde kwam maar het recept vormt dan weer een plezierig ogend allegaartje, waarbij jouw mams in haar bijrol me zelfs als een ideale schoonmoeder voorkomt... :-D

MyriamC zei

Ben je zeker dat je het over JOUW moeder hebt? De mijne was/is ook een ramp in de keuken en als ik kook moet ze ook altijd precies weten wat ik doe.

Agnes zei

Wat grappig, ook mijn moeder was een onvoorstelbare slechte kokkin. Alles was sufgekookt en aangemaakt met maizena..bbbrrrr.
Leuk dat de jouwe toch nog heel leergierig is.

Bertie zei

Nounou, dat leest lekker weg, ik word er helemaal wous van.
Je moeder is zeker nieuwsgierig naar jóuw kookkunsten?