Labels

art (27) budget (12) Cultuur (8) gedichten (43) hutspot (9) katten (53) muziek (46) Paleo (17) recepten (263) restaurant (42) Salade (26) studentenhap (17)

woensdag 19 mei 2010

Knoflook

Stevige griep en een zware verkoudheid leiden tot gebruik van enorme hoeveelheden kruiden en specerijen, niet eens bewust overigens. Voor een sladressing knijp ik een halve tube wasabi leeg in twee eetlepels mayonaise en in de macaroni gaan tig teentjes knoflook en een grote hoeveelheid chilivlokken. Normaliter houd ik niet van pittig maar nu valt het me geenszins op. Ik proef nauwelijks en ruik al helemaal niets. Als G. een opmerking maakt schakel ik in gedachten terug naar bereidingen en denk oeps.

De geur van knoflook is te danken aan zwavel bevattende vluchtige olie in de knoflook. Maar behalve deze 'kwalijke' geur heeft knoflook ook positieve eigenschappen. Het werkzame bestanddeel, allicine, heeft namelijk een sterk antiseptische werking die door het koken helaas verloren gaat maar bij rauwe verwerking gehandhaafd blijft. Ook heeft knoflook een positief effect op het cholesterol en de bloeddruk en vermindert de kans op hart en vaatziekten.

Nu met het zomerse weer in aantocht salades de dis veelvuldig zullen verrijken is het een mooi moment voor een voorraad fèta Maria style.

4 opmerkingen:

huub zei

met mijn werk achter de toonbank dus zo min mogelijk knoflook...

Christel zei

Hier valt het normaliter ook mee Huub. Dit was even een ietwat ongelukkige samenloop van omstandigheden. :)

RozeMarijn zei

Nog goede knoflook ruikt niet 'kwalijk', maar heerlijk. Oudere knoflook gaat stinken.

Dit schreef ik er zelf al 's over:

http://www.annemieke.net/RozeMarijn/de-knoflookkwestie/

http://www.annemieke.net/RozeMarijn/de-knoflookkwestie-ii/

Christel zei

Dank voor de links Annemieke, leuke verhalen.

In dit geval kwam de knoflook uit een tube (dat is natuurlijk al hartstikke fout) om te testen en te recenseren.
Maar goed, het stond het zoenen niet in de weg. ;-)