Labels

art (27) budget (12) Cultuur (8) gedichten (43) hutspot (10) katten (53) muziek (46) Paleo (20) recepten (268) restaurant (42) Salade (27) studentenhap (17)

donderdag 25 oktober 2018

'n bietje 'n burger

Als we na een heerlijke Thaise maaltijd gezellig keuvelen over zaken des levens, waarbij het onderwerp 'gezonde' voeding niet mag ontbreken, haalt A. een kookboek met glutenvrije recepten tevoorschijn.
Door het boek bladerend valt mijn oog op een hamburger van rode biet met quinoa. Lijkt me lekker en eenvoudig te bereiden.
"Quinoa, heb je het weleens gegeten", vraagt A. Ik antwoord ontkennend terwijl zij verteld dat het haar niet is bevallen.
Met een flink pak quinoa en een printje van het recept keren we huiswaarts.
De burger, die ik in de eerstvolgende week bereid en waarvan de consistentie niet optimaal is want ik heb de quinoa kennelijk niet voldoende laten drogen, smaakt uitstekend en is met wat puntjes op de i voor herhaling vatbaar.


Een paar dagen later start ik vol goede moed met hetzelfde recept inclusief de puntjes op de i.
Ik laat de quinoa goed uitlekken op keukenpapier en let er op dat de bietenmassa niet al te vochtig is. Schep er zorgvuldig het eiwit door en bestrooi de burger met meel.
Maar helaas, ondanks alle goede bedoelingen merk ik tijdens het bakken dat het resultaat weinig anders is. Enige troost is dat het me ditmaal lukt de burger bijna in zijn geheel op het broodje te schuiven waardoor het in elk geval nog ergens op lijkt. Maar tot het bereiden van een burger met quinoa, laat ik me niet meer verleiden.


  • 250 g rode bieten, in stukjes
  • 135 g quinoa, gewassen
  • 350 ml bouillon
  • ½ ui, gesnipperd
  • schil van een ½ citroen, geraspt
  • 2 tl komijnzaad
  • ½ tl zout
  • ¼ tl peper
  • 1 eiwit, geklopt
  • 10 g quinoa meel
  • 1 el olie
  • 8 sneetjes desembrood
  • 150 g pittige sla


  • Wasabi boter

  • 1½ tl wasabi poeder
  • 1 tl warm water
  • 70 g boter


  • Kook de bieten gaar. Breng de quinoa in de bouillon aan de kook, laat afgedekt 10 minuten zacht koken, neem van het vuur en laat nog 10 minuten met de deksel op de pan staan. Schep de quinoa in een schaal en laat drogen.
    Meng wasabi poeder met water, roer door de boter en zet tot gebruik in de koelkast.
    Pureer de bieten met de staafmixer en meng door de quinoa, ui, citroenschil, komijnzaad en het eiwit en breng op smaak met zout en peper.
    Verdeel het quinoa- bietenmengsel in acht gelijke delen en vorm er burgers van.
    Verhit olie in een koekenpan, bestrooi de burgers met wat meel en bak ze 2 minuten per kant op matig vuur.
    Serveer de burgers op toast van desembrood en geef er een lik wasabi boter bij.