Labels

art (27) budget (12) Cultuur (8) gedichten (43) hutspot (9) katten (53) muziek (46) Paleo (17) recepten (263) restaurant (42) Salade (26) studentenhap (17)

zondag 2 december 2018

Koekje van eigen deeg

Jarenlang staat de mal voor het bakken van koekjes te pronken in mijn keuken. Gekocht: waarschijnlijk eerder voor de heb want de figuurtjes zien er zo schattig uit, dan om er daadwerkelijk iets mee te doen. Bovendien ben ik niet zo gek op koekjes.
Maar niet altijd hoeft er een reden te zijn om iets toch te doen dus ga ik met het speculaasrecept van Cees Holtkamp aan de slag en bekijk zijn foodtube filmpjes, die zeer informatief zijn.



Speculaas

  • 225 g boter
  • 300 g gele basterdsuiker
  • 5 g zout
  • 50 g karnemelk
  • 500 g Zeeuwse bloem (tarwebloem) of patentbloem met een paar druppels water
  • 20 g bakpoeder
  • 30 g speculaaskruiden (80% kaneel, 20% venkelzaad, koriander, foelie, noodmuskaat, kruidnagel, kardemom, steranijs en gemberpoeder)


  • Mix de basterdsuiker met de boter en het zout. Meng er dan de karnemelk door tot het geheel opgenomen is. Voeg bloem, bakpoeder en de speculaaskruiden toe, meng het met een mixer en kneed door met de hand.


    Leg het deeg vervolgens een of meerdere dagen in de koelkast of op een koele plek, en laat het alvorens te verwerken op temperatuur komen.

    Bestuif de speculaasplank licht met meel en klop het overtollige meel eraf. Rol een plak deeg, al om en om kerend, uit.
    Neem de maat van de vormen, snijd uit het deeg en druk deze in de vorm. Klop het deeg weer uit de vorm.
    Bestrijk de bakplaat met gesmolten boter en leg er de koekjes op, of leg de koekjes op bakpapier.
    Bak de speculaas in 30 minuten op 150ºC gaar.

    Geen opmerkingen: